DDOS Saldırıları Nasıl Yapılıyor? Belirtileri Nelerdir?
- Muratcan YİĞİT
- 13 May 2022
- 1 dakikada okunur
DDOS Saldırıları Nasıl Yapılıyor?
DDoS saldırısı yapmanın birincil yolu uzaktan kontrol edilen, hack’lenmiş bilgisayarlardan ya da botlardan geçiyor. Bunlar genellikle “zombi bilgisayar” olarak anılıyor. Bir araya gelerek botnet ya da botlar ağı olarak bilinen yapıyı oluşturuyorlar. Hedeflerindeki web sitelerine, sunuculara ve ağlara barındırabileceklerinden daha fazla veriyle bombardıman yapıyorlar.
Botnet’ler, kurbanın bant genişliğini aşan, büyük miktarda veriyi işlemesi için bağlantı isteği gönderiyor. Botnet’ler, bilgisayar korsanları tarafından kontrol edilen birkaç bin veya milyonlarca bilgisayardan oluşabiliyor. Bilgisayar korsanları, botnet’leri spam ya da fidye yazılımları gibi kötü amaçlı yazılımları göndermek için kullanabiliyorlar. Bilgisayarınız, siz farkında bile olmadan bir botnet’in parçası haline gelebiliyor.
Nesnelerin İnterneti (IoT)’ni oluşturan milyonlarca cihaz hacklenerek DDoS saldırılarında kullanılıyor. Bu cihazlardaki güvenlik yazılımları genellikle bilgisayarlarda olduğu kadar gelişmiş değil. Bu da cihazları, bilgisayar korsanlarının daha kapsamlı botnet oluşturmak için kullanmalarına açık hale getiriyor.
DYN’ye yapılan DDoS saldırısında Mirai yazılımı kullanılmıştı. Bu yazılım sayesinde kameralar, akıllı televizyonlar, yazıcılar ve hatta bebek telsizleri botnet’in parçası haline gelmişti. Neslerin İnterneti cihazlarını kullanan Mirai botnet’i, bugün daha da tehlikeli olabilir, çünkü Mirai ilk açık kaynak kodlu botnet. Bu da bilgisayar korsanlarının, gelecekteki DDoS saldırıları için Mirai kodlarını değiştirip geliştirebilecekleri anlamına geliyor.
DDOS Saldırı Belirtileri;
DDoS saldırılarının belirtileriyle ilgili sorun, bilgisayarınızda yaşadığınız sıradan bir sorun (virüs veya yavaş internet bağlantısı) gibi görünebilmesi. Profesyonel bir tanı olmadan kesin bir şey söylemek mümkün olmasa da DDoS saldırılarının bazı belirtileri şunlar:
Yerel veya uzaktan belgelere erişimin yavaşlaması,
Belli bir internet sitesine uzun süreyle erişilememesi,
İnternet bağlantısının kesilmesi,
Bütün internet sitelerine erişmede problemler yaşanması,
Aşırı miktarda spam e-posta gelmesi.
Comments